Elk jaar vindt op de eerste zaterdag van oktober een vrienden- en vrijwilligersdag plaats op een historische locatie.
1e Vrienden- en vrijwilligers dag
De eerste Vriendendag is op 5 oktober 2013 gehouden op Landgoed Baest. Roland Pessers, secretaris van de Stichting Landgoed Baest, verhaalde over de geschiedenis van dit fraaie landgoed.
Landgoed Baest werd al in de bronstijd bewoond, hetgeen ook blijkt uit de grafheuvels die gevonden zijn. Dat is een mooie link naar het heden, want Landgoed Baest heeft onlangs de benodigde vergunningen verkregen om een natuur- begraafplaats te creëren. Na een zeer boeiend stuk geschiedenis werd overgegaan op een volgend onderwerp. Het thema van de dag was ‘biodiversiteit op landgoederen’ en dit werd goed zichtbaar in de film die gemaakt is over de natuur op Landgoed de Langakkers te Leende. Roel Winters, eigenaar van Landgoed de Langakkers was ook op de Vriendendag aanwezig en kon de vele vragen van de aanwezigen dan ook zelf beantwoorden. Vooral zijn “hidden hedges” oogstten veel belangstelling. Harrie Hoppenbrouwers, voormalig tuinarchitect en bosbouwer, thans vrijwilliger op Landgoed Baest, voorzag het thema biodiversiteit ook van het nodige commentaar met een Brabantse kwinkslag. Tot slot gaf Erik Sessink van Food 4 Bees nog een toelichting op de werkwijze van deze nog jonge organisatie.
2e Vrienden- en vrijwilligers dag
De tweede Vrienden- en vrijwilligers dag is op 4 oktober 2014 is gehouden op Kasteel Bouvigne, eigendom van het Waterschap Brabantse Delta. Deze dag is bezocht door zo’n zestig vrienden en vrijwilligers. Na de ontvangst in het koetshuis van het kasteel toog het gezelschap naar de Kapel, waar ze welkom geheten werden door de Dijkgraaf, mevrouw Carla Moonen. Zij legde het verschil uit tussen een dijkgraaf en een watergraaf, vertelde heel boeiend over de werkzaamheden van het Waterschap en hoe de nieuwbouw van het kantoor en het functioneel gebruik van de kapel en het kasteel een bijdrage leveren aan het beheer en de instandhouding van het landgoed. Uiteraard werd ook de geschiedenis van Kasteel Bouvigne belicht.
Arend van der Meer, facilitair manager van het Waterschap, ging mede aan de hand van oude tekeningen in op de geschiedenis van de tuin bij Kasteel Bouvigne en gaf aan welke aanpassingen in de tuinen zijn gedaan. Het Waterschap heeft drie tuinmannen in dienst die dagelijks bezig zijn met het onderhoud van de tuinen. Vervolgens konden de aanwezigen genieten van de presentatie van Ronald van Immerseel van Stichting In Arcadië. Hij gaf, rijkelijk voorzien van oude kaarten en tekeningen, weer hoe de tuinen bij buitenplaatsen zich in de loop der eeuwen hebben ontwikkeld, waarbij iedere keer de verbinding met de tuinontwikkeling van Kasteel Bouvigne werd gezocht.
3e Vrienden- en vrijwilligers dag
De derde Vrienden- en Vrijwilligers dag op 3 oktober 2015, vond plaats op Kasteel d’Ursel, in Hingene (Belgie).
Dr. Elyze Storms-Smeets, universitair docent bij de leerstoel Historische Buitenplaatsen en Landgoederen van de Rijksuniversiteit Groningen, gaf een lezing. Zij gaat vanuit een geografisch uitgangspunt na hoe, waar en wanneer buitenplaatsen en landgoederen ontstaan en wat voor invloed dit had op het bestaande landschap. Nadat ze de toehoorders heeft uitgelegd wat onder een buitenplaats moet worden verstaan, schetste mevrouw Storms de ontwikkeling van de tuinen van Buitenplaats Remmerstein (gelegen in de provincie Utrecht) en Kasteel Meldert in Hoogaarden (België). Ze laat zien dat het landschap in de loop der tijd is aangepast. Nadat de landschapsstijl steeds meer in opmars kwam, werd in het begin van de 20e eeuw weer overgegaan naar strakkere structuren, waarbij de tuin ook nuttig moest zijn.
Na deze inleiding verhaalde gastheer Koen de Vlieger, directeur van kasteel d’Ursel, over de geschiedenis van het kasteel, die teruggaat tot ca. 1550. Het kasteel is in 1972 door de familie d’Ursel aan de gemeente verkocht. Het kasteel was al in slechte staat, maar in de jaren 80 is de situatie alleen maar verslechterd. In 1994 is het kasteel met het omliggende park door de Provincie Antwerpen gekocht en werd gestart met de restauratie ervan. De opdracht die Koen en zijn team meekregen was ‘breng nieuw leven in het kasteel’.
Dat wordt o.a. gedaan door het verzorgen van grote tentoonstellingen en kasteelfeesten, het organiseren van concerten en rondleidingen en het uitbrengen van een fraai magazine.
4e Vrienden- en vrijwilligers dag
Op 1 oktober 2016 is de vierde vrienden- en vrijwilligers gehouden in Kasteel Geldrop.
Philip Peeters, cultuurhistoricus van de Provincie Noord-Brabant, gaf in de verhaallijn van Bestuurlijk Brabant weer hoe landgoederen naar hun oorspronkelijke functie onderverdeeld konden worden in religieuze landgoederen, boerderijen, landhuizen of ontginningslandgoederen en had daar ook de nodige voorbeelden bij.
Aansluitend verhaalde Bart Klomp, beheerder van het kasteel, over de levensgeschiedenis van een aantal bijzondere bewoners van Kasteel Geldrop. Wie daarover meer wil weten: het bestuur van Stichting Kasteel Geldrop heeft n.a.v. het 400-jarig bestaan van het huidige kasteel samen met Uitgeverij Matrijs het boek “Kasteel Geldrop, een edel verleden” uitgegeven. Een boek met verhalen over voormalige bewoners, bezoekers en eigenaren. Uit brieven en nog niet eerder vertaalde dagboeken blijken interessante verbindingen tussen Kasteel Geldrop en roemruchte politici, kunstenaars en leden van de koninklijke familie. Zo komt u Rubens tegen in de beschrijving van het dagelijks leven van de gevluchte bisschop Ophovius, die in Kasteel Geldrop zijn zetel had, na de inname van Den Bosch door stedendwinger Frederik Hendrik van Oranje.
Ook over de markante bewoner Hubertus Paulus Hoevenaar is veel te vertellen. Als verarmd lid van een voorname familie maakte hij een avontuurlijke tocht naar de Oost. Met zijn technische kennis, zakelijk instinct en het lucratieve contract van koning Willem I op zak, maakte hij snel carrière en vergaarde hij zijn vermogen. Van hem heeft het kasteel zijn huidige vorm gekregen. Later trouwde dochter Arnaudina Hoevenaar met de burgemeester van Voorburg, Henri van Tuyll van Serooskerken. Zij en hun nazaten bleven tot 1974 op Geldrop wonen. Van de laatste bewoners, personeelsleden en gasten zijn vele interviews afgenomen en verwerkt tot een beeldend verhaal over het leven op een voornaam huis: Kasteel Geldrop. Het boek is voor € 24,95 te bestellen via www.kasteelgeldrop.nl en bij de boekhandel.
Na afloop van de lezingen werden de aanwezige vrienden en vrijwilligers rondgeleid door het kasteel en de ‘Baron z’n hof’; een fraaie tuin die de nodige bewondering oogstte. De middag werd genoeglijk afgesloten met een borrel in de sfeervolle keuken van Kasteel Geldrop.