Met enige regelmaat komt de Werkgroep Tuinen bijeen op een historische locatie.
1e Bijeenkomst Werkgroep Tuinen 2 september 2016.
Op 2 september 2016 vond de eerste bijeenkomst plaats van beheerders, tuinbazen en andere betrokkenen bij het groenonderhoud op landgoederen. Het doel van deze middag was om de tuinbazen en andere groene beheerders van landgoederen met elkaar in contact te brengen om specifieke kennis en ervaringen uit te wisselen. De werkgroep was te gast op Landgoed Mattemburgh, eigendom van Brabants Landschap, die o.m. een grote collectie kuipplanten bezit.
Na een welkomstwoordje door voorzitter Sammy van Tuyll, en een korte introductie over het doel van deze middag door de coördinator van de werkgroep, Renske de Graaf (tuinbaas Landgoed Baest), vertelde districtsbeheerder Hans Schep van Brabants Landschap iets over de landgoederen op de Brabantse Wal en de nieuwe ontwikkelingen op Landgoed Mattemburgh om dit landgoed te versterken. Zo wordt er een nieuwe oranjerie gebouwd om in de winter de kuipplanten te herbergen.
Jan Holwerda verzorgde aansluitend een inleiding over Gardeneske Tuinen, wat natuurlijk meteen de vraag opriep wat ‘gardeneske tuinen’ zijn. Dat zijn tuinen in een ‘tuinbazenstijl’, met een horticultuur. Jan vertelde dat vooral na 1800 veel planten uit de hele wereld naar Europa kwamen, ook planten uit tropische of subtropische gebieden. Aanvankelijk ging het in de tuinen om bijzondere, individuele planten, maar later werden de planten in groepjes gezet en groeide dat uit naar het belangrijker worden van de vormgeving.
Heel veel meer over kuipplanten kwamen de aanwezigen te weten van Ben Buynsters. Iedere kuipplant is anders en stelt andere eisen aan klimaat, grondsoort, luchtvochtigheid en lichtintensiteit. En ook vertelde Ben de aanwezigen veel over citrusbomen. Zo is het heel belangrijk dat de kas ’s winters geventileerd wordt. Door te veel bomen ontstaat condens en dat leidt tot taksterfte. Wist u dat alle citrusfruit afkomstig is van drie oersoorten: de sukade, de pompelmoes en de mandarijn? En dat de sinaasappel ontstaan is uit een kruising tussen de pompelmoes en mandarijn?
Beheerder Klaas Koopmans van Brabants Landschap leidde het gezelschap rond over het Landgoed Mattemburgh, waarbij de ‘bloempudding’ bekeken werd, maar ook de praktische moeilijkheden bij aanleg en onderhoud daarvan werden besproken. Dat gold ook voor andere aspecten bij het beheer van een landgoed. Want wat te doen met zichtassen als de strakke bomenrij die de assen moeten versterken te breed groeien. Welke keuzes maak je in plantensoorten, hoe ga je om met de watervoorziening op een landgoed. Ook werd de fraaie collectie kuipplanten, en met name de citrusboompjes, bekeken. Sommige van die bomen zijn zo’n 150 jaar oud! Ook kon Ben Buynsters een nadere toelichting geven over het onderhoud van deze planten.
Besloten werd met de conclusie dat het een zeer nuttige en aangename middag was die zeker een vervolg moet krijgen.